Úterý 23. dubna, 2024
Evropský rozhled

Pátráme po tom, jakým způsobem Rada Českého rozhlasu vyhodnotila porušení Kodexu v usnesení 109/19

 

Vladimír Franta, i když dostane prostor k vyjádření, tak této možnosti nevyužívá.
Vladimír Franta, i když dostane prostor k vyjádření, tak této možnosti nevyužívá.

 

Ve středu 18. prosince 2019 se Rada Českého rozhlasu jednomyslně usnesla, že na stránkách www.irozhlas.cz z 23. listopadu 2019 s názvem „Incident na Mediálním fóru 2019. Novinářka Petra Procházková udeřila redaktora Sputniku“ došlo k porušení Kodexu Českého rozhlasu, neboť v článku údajně nebyl dán prostor k vyjádření jedné ze stran sporu Vladimíru Frantovi, redaktorovi Sputniku. Evropský rozhled nyní intenzivně zjišťuje, jakým způsobem Rada Českého rozhlasu vyhodnocovala, že Vladimíru Frantovi prostor k vyjádření nebyl nabídnut. Na stránkách Rady nejsou dohledatelné žádné bližší informace, jakým způsobem při ověřování postupovali a chybí i zveřejnění klíčových materiálů.

Z webových stránek Rady Českého rozhlasu se pouze dozvíme, že podnět k prošetření dal člen rady Tomáš Kňourek během 11. zasedání Rady z 27. listopadu 2019. Nedozvíme se už, jakým způsobem se radní dopátral, že Vladimír Franta prostor k vyjádření nedostal.

Vladimír Franta již dříve pro jiná média uvedl, že situaci na Mediálním fóru 2019 nebude komentovat. Důkazem buď například článek na Lidovkách z toho samého dne, kdy vyšel i inkriminovaný článek na iRozhlasu, kde Vladimír Franta odpověděl: „Vše, co chci a můžu říci k celé situaci, je napsáno v tiskové zprávě agentury Sputnik, s níž naprosto souzním. Víc se k tomu nechci vyjadřovat.“

Následně Rada Českého rozhlasu kontaktuje vedení Českého rozhlasu s žádostí o vyjádření. Odpověděl jim ředitel zpravodajství Jan Pokorný a šéfredaktor webu Radek Kedroň. Nedozvíme se však, jaké bylo jejich vyjádření, pouze slyšíme na zvukovém záznamu konstatování předsedkyně Rady Hany Dohnálkové, že jejich odpověď je neuspokojivá a k porušení Kodexu došlo. V usnesení 109/19 porušení Kodexu členové Rady jednomyslně schválí.

Evropský rozhled proto zaslal Radě Českého rozhlasu žádost o doplňující informace ohledně získávání a ověřování informací, na základě kterých rozhodli, že byl Kodex porušen.

Ptáme se, zda kontaktovali Vladimíra Frantu a ověřili si, jestli ho autor článku na iRozhlasu požádal o vyjádření a tedy zda můžeme vyloučit situaci, že by se sám rozhodl prostoru k vyjádření nevyužít, tak jako se stalo ten samý den i v jiných médiích.

Stejně tak zda požádali o vyjádření přímo autora inkriminovaného článku Martina Zítu. Kontaktoval Vladimíra Frantu, či proč se rozhodl jej nekontaktovat?

V neposlední řadě nás zajímá, co přesně vedení Českého rozhlasu Radě odpovědělo.

Ptáme se, zda vzali do úvahy odmítavý postoj Vladimíra Franty komentovat incident pro média, který zazněl na jiných platformách.

Poslední otázka směřuje na Tomáše Kňourka, jak se dozvěděl, že Vladimíru Frantovi nebyl dán prostor k vyjádření. Zda Tomáš Kňourek před podáním podnětu k šetření kontaktoval Vladimíra Frantu a autora článku Martina Zítu, nebo zda vycházel pouze ze skutečnosti, že v článku chybí vyjádření Vladimíra Franty.

Evropský rozhled samozřejmě oslovil i Vladimíra Frantu, ale dopadlo to stejně, jako to dopadá vždy, když jej oslovíme s žádostí o komentář – odmítá určitým platformám svá vyjádření sdělovat, přestože k tomu dostává opakovaně prostor.

Kontaktovali jsme i autora článku Martina Zítu, zda se při psaní článku pokoušel Vladimíra Frantu oslovit.

Nyní čekáme na jednotlivá vyjádření, ať už nám budou či nebudou zaslána, budeme vás průběžně informovat.