Sobota 20. dubna, 2024
Evropský rozhled

Об‘єднані прапором – #LiberateCrimea

 

 

Na pražském Staroměstském náměstí se v půl druhé odpoledne konala mezinárodní akce nazvaná „Об‘єднані прапором “ (z ukrajinštiny pravděpodobně nejlépe přeloženo jako Putovní vlajka). Smyslem kampaně je mluvit o problémech krymských Tatarů, ruské okupaci Krymu a lhostejnosti běžných lidí k dění. Akce se konala v den připomínky narození ukrajinského básníka Tarase Ševčenka.

Kampaň byla zahájena Ukrajinci v Irsku v roce 2017. Začátkem roku 2018 se do projektu zapojilo více než 20 zemí světa, stejně jako krymští Tataři z různých koutů světa.

V říjnu 2018 krymští Tataři, ukrajinští i evropští aktivisté zahájili mezinárodní akci proti okupaci Krymu známou pod tagem #LiberateCrimea.

K tomuto účelu mají krymskotatarskou vlajku o rozměrech 3×4,5 metru, kterou převáží po celém světě. Vlajka už byla v USA, Kanadě, Argentině, Austrálii a nyní je i v Praze.

Jak na facebookovém profilu uvádí Soňa Pospíšilová, Praha navazuje na berlínskou demonstraci za svobodný Krym z 2. března pod Brandenburskou bránou. Tehdy se na ukrajinské ambasádě v Berlíně podepisovala putovní vlajka krymských Tatarů, která byla přítomna už v 27 jiných zemích. Hlavní část kampaně proběhla před Brandenburskou bránou a mimo jiné si na ní připomínali jména obyvatel Krymu vězněných v Rusku. Soňa Pospíšilová v Berlíně vlajku převzala a dopravila ji do Prahy.

Na Staroměstském náměstí se u stánku Pražského Majdanu sešly desítky především mladých lidí. Jejich věk se pohyboval v rozmezí žáků prvního stupně až po vysokoškolské studenty. Ti společně rozvinuli putovní vlajku a nechali se dlouhou chvíli fotit procházejícími turisty. Po čase se k nim přidal i velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis s chotí.

 

 

Následně žáci a studenti zpívali ukrajinské národní písně a recitovali v několika světových jazycích jednu a tu samou báseň Tarase Ševčenka Závět. Termín akce symbolicky připadl na den, kdy si Ukrajina připomíná výročí narození svého slavného básníka a malíře, který za své literární názory strávil deset let ve vyhnanství ve střední Asii. V Kyjevě je po něm pojmenovaná Národní univerzita Tarase Ševčenka.

 
>>K poslechu recitace básně Závěť od Tarase Ševčenka na Staroměstském náměstí
 

Nakonec se zájemci mohli na putovní vlajku podepsat.

Kampaň v místech, kde stojí stánek Pražského Majdanu, pořádala podle facebookové skupiny Прага українською (Praha ukrajinsky) s podporou Velvyslanectví Ukrajiny v Praze a pražského Majdanu.